4/6 Sotavuosista yleislakkoon ja rumia kuvia Ruotsiin

3.10.2016

Mikkelin osaston mökki Kaitaranta (myyty).
Mikkelin osaston mökki Kaitaranta (myyty).
Mikkelin osaston mökki Kaitaranta.
Mikkelin osaston mökki Kaitaranta.
Mikkelin osaston mökki Kaitaranta.
Mikkelin osaston mökki Kaitaranta.
Mikkelin osaston mökki Kaitaranta.
Mikkelin osaston mökki Kaitaranta.
Kirje Mikkelistä
Kirje Mikkelistä

Osaston historiikki 4 osa (4/6)

4.SOTAVUOSISTA YLEISLAKKOON JA RUMIA KUVIA RUOTSIIN

Sotien aikana työssä olevien postiljoonien suurimmat ongelmat koskivat postin miehistöpulaa sekä tilapäisen työvoiman nopeaa vaihtuvuutta ja tasoa. Postin palveluksessa oli paljon myös naisia.  Sota lamaannutti myös ay-toimintaa, sillä miehet olivat pääasiassa sotatoimissa.

Sodan jälkeen ruotsalaiset avustivat monin tavoin suomalaisia, Boråsin postiljoonit mm. lähettivät paketteja mikkeliläisille kollegoilleen.  ”Vastalahjaksi mikkeliläiset lähettivät rumia kuvia elikkä albumin oman osaston jäsenten valokuvia.” (os. historiikki)

Sodan jälkeen niin Savonlinnassa kuin Mikkelissäkin innostus toimintaan oli suurta ja osastoihin perustettiin mm.osastoihin  perustettiin myös urheilujaosto.

Savonlinnalaiset saavat sulan hattuunsa myös tien raivaajan Postiliiton alueellisille neuvottelu- ja virkistyspäiville. Ensimmäiset päivät järjestettiin Savonlinnassa, osaston aloitteesta, toukokuussa 1964. Itä-Suomesta virkistys- ja neuvottelupäivät levisit eri puolille Suomea.

Kesäpaikkojen omistajiksi

Vuonna 1957 Postimiesliitto hankki jäsentensä omapaikaksi Suvirannan Mäntsälästä.  Postivirkamiesten lepokotitoiminnan juuret ulottuvat 1920-luvun alkuun, jolloin Postiyhdistys hanki Heimarin.

Mikkelin osasto hankki 1947 tontin Porrassalmelta kesäpaikan rakentamista varten. Rakentamaan päästiin kesäkuussa 1949. Rakennuspuuhissa vierähti vuosikymmen ja Kesärannan virallisia avajaisia vietettiin 1959. Kesäranta myytiin 1982  (kesäranta: http://www.seiska.fi/Viihdeuutiset/Aake-Kalliala-esittelee-kesamokkinsa-Seiskalle-katso-video/1044969  ) ja samana vuonna ostettiin uusi kesämökki Kaitaranta. Kaitaranta myytiin 2007. Savonlinnan osasto mökki tehtiin talkoilla Reitunsaareen. Mökki valmistui samana vuonna kuin Mikkelin osaston mökki, 1959. Myös Savolinnan osaston mökki myytiin ennen osastojen fuusiota.

Sodan jälkeen viran- ja toimenhaltijat jäivät jälkeen yksityisten palkoista. SAK:n puolella tyytymättömyys palkkakehitykseen purkautui keväällä 1955 seitsemän VY:n jäsenliiton lakkona. Sen päätyttyä Postimiesliitto aloitti oman työtaistelun.  Postimiehet olivat lakossa ilman SAK:n ja VY:n tukea, minkä vuoksi moni odotti lakon murtuvan nopeasti. Lakko kuitenkin piti ja oli tuloksellinen.

Postiyhdistyksen jäsenet olivat puolestaan mukana marraskuussa 1947 Virkamiesliiton lakossa. Lakko kesti kaksi ja puoli päivää ja suuntasi Postiyhdistyksen toimintaa vahvasti etu- ja painostusjärjestön suuntaan.

Keväällä 1956 Suomi ajautui yleislakkoon.

Viisikymmenluvulla Mäntyharjun postiljoonit liittyivät Mikkelin osastoon.

Arto Jokela, K-S osaston historiikki .