Adressi Postin myymälöiden puolesta luovutettiin Postin pääkonttorilla

1.10.2015

Mikkelissä tempaistiin oman postin puolesta keväällä. Postin oma myymälä Mikkelissä säilyy. Kuva Jari Hyyryläinen.
Mikkelissä tempaistiin oman postin puolesta keväällä. Postin oma myymälä Mikkelissä säilyy. Kuva Jari Hyyryläinen.

Adressi Postin myymälöiden ja postipalvelujen puolesta luovutettiin keskiviikkona 30.9. Helsingissä Postin palveluverkoston johtajalle Riku Kuusistolle ja viestintäjohtaja Timo Anttilalle. Adressin allekirjoitti 3 316 kansalaista. Samassa yhteydessä kansanedustaja Riitta Myller (sd) luovutti adressin Joensuun  myymälän puolesta, johon kerättiin lähes 2 500 nimeä. Joensuun postin työntekijöitä edusti palvelumyyjä Reijo Koponen.

Tilaisuudessa vedottiin voimakkaasti Postin omien myymälöiden puolesta ja tuotiin esiin huoli Postin palveluista, laadusta, yleispalveluvelvoitteesta, työllisyydestä ja valtion omistajapolitiikasta.

Kansanedustaja Myller ihmetteli miksi Joensuun posti on joutunut lakkautuslistalle kuin kävijämäärältään suurin piirtein samankokoiset postit Kuopiossa, Mikkelissä ja Kouvolassa säilyvät. Erityisen outoa Joensuun postin lakkauttaminen on kun taustaksi otetaan eduskunnan säätämä postilaki, jossa tiukasti puolustettiin postipalvelujen yleispalveluvelvoitetta ja palvelujen tasa-arvoista saatavuutta koko maassa. 

Myös viime hallituksen viestintäministeri Krista Kiuru oudoksuu nykyhallituksen tulkintaa postilain pohjalta tehdystä asetuksesta. Kiurun mukaan postiasetusta ja sen sisältämää palveluvelvoitetta ei voi venyttää sellaiseen tulkintaan, että postipalvelut Joensuun kokoisesta kaupungista lakkaisivat. Myller perääkin viestintäministeri Anne Berneriltä ja omistajaohjausministerinäkin toimivalta pääministeri Sipilältä tulkintaa siitä, ovatko nyt tehdyt postin supistamistoimet ja siitä seuranneet massiiviset postipalveluiden ulkoistamiset voimassa olevan lain ja asetuksen mukaisia.

Posti ilmoitti kesällä lakkauttavansa 77 Postin omaa myymälää eli perinteistä postikonttoria vuoden 2017 loppuun mennessä. Samalla valtionyhtiö irtisanoo yli 300 työlleen sitoutunutta postialan ammattilaista. Vaarana on, että postipalvelujen ulkoistaminen kauppojen ja kioskien sivutoimeksi heikentää niin kuluttaja- kuin yritysasiakkaidenkin postipalveluja. 

Posti on valtion 100 prosenttisesti omistama yhtiö, jonka omistajaohjauksesta vastaa pääministeri Juha Sipilä. Liikenne- ja viestintäministerinä toimii Anne Berner ja Postin hallintoneuvoston puheenjohtajana  Mauri Pekkarinen. Postilain valvova viranomainen on Viestintävirasto.

Päivitetty 30.9.2015

lähdetieto PAUn sivusto